Tips under övningskörning

Att övningsköra kan vara väldigt en stressande och påfrestande process både för elev och handledare. Därmed är det viktigt att förbereda sig på bästa sätt så att situationen kan hantera så bra som möjligt.

Det första man bör inse är att stressa upp sig själv inte ger någon nytta alls. Snarare är det negativt, och gör att olyckan kommer ännu närmare.

Innan övningskörningen påbörjas bör ni gå igenom en säkerhetsåtgärd och se till att alla bromsar, lysen fungerar och att backspeglarna är anpassade till föraren. Sedan är det bara ge att sig iväg. I början rekommenderas att övningsköra på tomma områden, dels då det är mer avkopplande för både förare och handledare men även för att inte sätta andra bilister i risk.

När ni övningskör är det ett perfekt tillfälle att även träna på teori. Exempelvis om ni kommer till en rondell, ett övergångsställe eller ett rödlyse så bör handledaren ta sitt ansvar och berätta reglerna som gäller där, dels just i den situation ni är just nu, men även ifall situationen varit annorlunda. Att börja kombinera praktik och teori samtidigt bör dock väntas med ett tag tills föraren blivit lite mer erfaren.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.