Hur man avsöker trafiken

Det första man måste inse när man kör bil är att människan absolut inte är skapad för att färdas i sådana snabba hastigheter som man gör i en bil. Därmed har vi inga naturliga avsökningsimpulser, utan dessa måste utvecklas med tiden.

En erfaren avsökare kollar flera hundra meter framåt. Den söker efter bilar i korsningar längre fram på vägen, efter gångtrafikanter eller cyklister som passerar ett övergångsställe och håller samtidigt koll på det som händer precis runt om en samt kollar sporadiskt i backspegeln.

Att avsöka innebär alltså inte bara att hålla koll på de faror som kan vänta längre fram på vägen, utan även ska man hålla koll ifall det kommer en snabb bil körandes bakifrån för att undvika kollision när man själv ska köra om en bil.

Träna på avsökning

Träna på avsökning är faktiskt mycket lättare än vad man först kan tro. Det handlar bara om att få det i rutin. Man ska kolla backspegeln var tredje sekund, hålla ständig koll framåt och röra blicken längst med vägens båda sidor, ständigt sökande efter faror. Denna process slutar aldrig, utan man ska hela tiden avsöka trafiken, för ofta räcker det med ett enda misstag…

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.