Vad man lär sig på riskettan

Riskettan är en säkerhetsutbildning som behandlar flera olika säkerhetstänk för föraren. Vad man lär sig under riskettan i Stockholm är att ta säkerhet i första hand, speciellt i stressade situationer eftersom att det är då olyckor ofta uppstår.

Alkohol, droger och trötthet i trafiken

Att vara i trafiken under påverkan av alkohol, droger eller ifall man är trött är väldigt farligt för en själv och för andra. Reaktionsförmågan, synen och manövreringsförmågan försämras kraftigt, vilket gör att olyckan kan lura bakom nästa krön.

Det är väldigt dåligt för kroppen att utsätta sig själv för alkohol och droger men även trötthet, eftersom det dels gör att du inte presterar lika bra men riskettan visar även att det sliter på dina organ. Under riskettan får du lära dig mer om dessa faror och hur du kan undvika dig själv och andra från att sätta er i sådana situationer.

Regelverk om rattfylleri samt trötthet bakom ratten

Faktum är att det inte bara är den som är chaufför som kan åka dit för rattfylleri. Riskettan berättar att det räknas till medhjälp av brott ifall en person är medveten om att det är en rattfyllerist i trafiken och inte försöker stoppa denne eller anmäla det direkt till polisen. Därmed är det väldigt viktigt att om du ser någon på fest som har druckit alkohol är på väg att sätta sig i bilen, att du försöker hindra denne och berätta om riskerna både för den själv och för andra. Frågor som kan komma på teoriprovet handlar ofta om just dessa säkerhetstänk, och det är är därmed väldigt viktigt att förstå tänket under riskettan utbildningen.

Riskgrupper i trafiken

Som känt är unga män mellan 18-25 i den största riskgruppen för alkohol och droger i trafiken. Men fakta visar på att nästan hela Sveriges befolkning befinner sig inom riskzonen eftersom de också kan bli utsatta.

För trötthet i trafiken så är största riskgruppen sådana som jobbar väldigt långa pass eller jobbar nattetid och därmed tvingas färdas i trafiken trots deras trötthet. Helst ska du avstå från att vara i trafiken om du är trött, men om du måste åka så finns det ett par tips för att stanna vaken och motverka tröttheten:

  • Öppna fönstret och släpp in kall luft som får dig att piggna till
  • Ring någon på telefonen så du tvingar aktivera din hjärna
  • Sätt på hög volym på radion så att musiken håller dig vaken
  • Drick ordentligt med kaffe eller energidricka innan färd
  • Lyssna ordentligt på fler tips under Riskettan i Stockholm

Grupptryck och distraktioner i bilen

Unga osäkra förare påverkas enormt av grupptryck i bilen. Vissa ungdomar försöker tagga upp föraren att han ska köra snabbare så att de får en adrenalinkick. Detta kan vara väldigt farligt för hela gruppen eftersom föraren då försöker prestera över sin förmåga.

Riskettan i Stockholm lär även dig att distraktioner såsom gnällande barn, mobiltelefon eller radioprogram kan få föraren att tappa koncentrationen från vägen till distraktionsmomentet. Det farligaste i trafiken är när man inte är medveten om vad som händer runt en.