Vilket varvtal ger bäst acceleration?

Beroende på hur tung din bil är och hur kraftig din motor är varierar det bästa varvtalet för att accelerera bilen. Ofta brukar ett man räkna att ett högt varvtal som ca 5000 varv/min. Detta varvtal bör hållas under kraftig acceleration och strävas efter vid växling.

Notera att beroende på vilka växlar du vill växla mellan gör att skillnaden i varvtal ändras. Exemeplvis bör växling från ettan till tvåan göras med ca 3000 varv/min.

Alla dessa varvtal siffror varierar beroende på bil- och motortypen. Mellan en diesel- och bensinmotor kan varvtals skillnaden vara upp till 1000 varv/min. Det bästa sättet att upptäcka din bils optimala varvtal är att åka ut på vägarna och lyssnar på motorn samtidigt som du kraftig accelererar och själv känner av hur kraftig accelerationen är. När du hittat den bästa accelerationen kan du ta dig en titt på varvtals mätaren samtidigt som du utför accelerationen.

Notera att motorn slits av att köra på för höga varvtag. Sådana varvtag är ofta markerade med rött på din varvtalsräknare, och brukar vara cirka 5000-7000 varv/min. Att hålla sig under dessa varvtag är däremot bra för motorn, men så fort du passarerar gränsen så börjar slitaget.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.