Börja övningsköra tidigt vid 16 års ålder

Är du, eller ditt barn, snart 16 år fyllda och du är osäker på ifall det är bra att börja övningsköra redan?

Fördelar

Gott om tid

Det är bra att ha gott om tid och ha stor övningskörnings erfarenhet innan uppkörning. Att börja tidigt ger självklart mer tid ute på vägarna som kan användas för att träna på alla olika moment. Dessutom skapas ett undermedvetet förstående av trafiken, som ofta kan vara nödvändig för uppkörningen.

Naturligt lärande

När man är yngre har man lättare att lära sig nya saker, inklusive köra bil. Om man börjar tidigt så kan man ett steg i taget och grundligt lära sig varje enskilt moment. Detta gör att inlärningen blir naturlig, vilket gör att kunskaperna sätter sig i ryggmärgen och kan användas livet ut.

Nackdelar

Osäkerhet

Vissa 16-åringar är fortfarande omogna och är inte riktigt redo för att bege sig ut i trafiken. Osäkra chafförer kan hota sitt egna och andras liv. Även ifall ingen olycka sker, kan eleven få trauma för livet från en nära-krock upplevelse, och därefter aldrig vilja sätta sin fot i en bil igen. För osäkra chafförer är det bättre att vänta tills eleven känner sig mer säker på sig själv.

Felinlärning

Om man är osäker och nervös i trafiken kan det hända att man lär sig fel. Detta eftersom man är så rädd för en olycka att man vidtar onödiga och indirekt farliga åtgärder för att undvika en direkt krock.

Varje fall är unikt, och det är enbart handledaren och eleven tillsammans som kan bestämma ifall eleven är redo för att övningsköra eller inte.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.