Riskettan på teoriprovet

Frågor angående riskettan kan förekomma på teoriprovet. Det kan komma en mängd olika säkerhetsfrågor.Vanliga frågor som brukar komma är statistik om hur olika åldersgrupper, kön, personlighet, livsstil, gruppersonlighet och erfarenhet skiljer sig åt i trafiken.

Exempel på detta är vilken åldersgrupp och kön som är under störst riskgrupp, där svaret är unga män mellan 18-25 år. Andra frågor är exempelvis hur mobiltelefoner och stress kan påverka dig i trafiken och där är svaret att det distraherar föraren från trafiken.

Teoriprov kuggfrågor

Vanligt för säkerhetsfrågorna är att de är så kallade kuggfrågor. Frågan som ställs har ofta flera olika svarsalternativ som liknar varandra och det är viktigt att svara den som är mest rätt.

I allmänhet kan man säga att det mesta som lärs ut på riskettan är enkla och logiska saker och en person med normal allmänbildning kommer inte att lära sig särskilt mycket nytt från riskettan, men eftersom det kan komma frågor på provet är det väldigt bra att vara extra uppmärksam på det som sägs.